Caspar Eric på Stockholms Internationella Poesifestival 2017

Stockholms Internationella Poesifestival arrangerades av litteraturtidskriften 10TAL för 21a året, denna gång på Nobelmuseum i Gamla stan med tema Återförtrollning och Performance.

Under tre välfyllda kvällar med förtrollande föreställningar, läsningar och seminarier närmade vi oss frågan om avförtrollningen av vår samtid. Vi bjöd på magisk poesi, musik, dans samt ställde frågan om vad det finns det för motrörelser till det som sociologen Max Weber beskrev som ”avförtrollningen av världen”, i en tid där vetenskap, rationalitet och digitalisering värderas högt på bekostnad av känsla, intuition och inlevelse?

Finns det möjlighet till Återförtrollning?

Världen töms på magi och mening allteftersom den oupphörligt synas, mäts och vägs och gör oss inrutade och fyrkantiga. Poesin är dock själva grådaskigheten och fantasilöshetens motsats, och poesin satte vi i år igen in som motkraft till alla former av förstelning.

 

På Stockholms Internationella Poesifestival medverkade framstående poeter och performanceartister från över tio länder, som strålade samman med svenska författare, skådespelare, musiker och poeter. Alla texter under festivalen framfördes på originalspråk, översättningar projicerades på duk och tolkades till svenska av Sveriges främsta skådespelare.

 

Poeten Caspar Eric (1987, Danmark) bjöds in för att framföra sin poesi. Caspar Eric debuterade med diktsamlingen 7/11 (Gyldendal 2014) för vilken han tilldelades Munch Kristensens Kulturlegat, och har sedan dess utvecklats till en av Danmarks unga, lovande poesitalanger. Hans poesi, särskilt den senaste diktsamlingen Avatar (2017), speglar samtiden från ungas perspektiv, och behandlar allt från den moderna människans rädsla för att bli daterad till melankoli, självmord och kapitalism. I sin diktsamling från 2015, Nike, skriver han även om sin personliga erfarenhet av att leva med cerebral pares, hur samhället skriver fram ”normala” kroppar och vad som händer med de kroppar som inte passar normerna. Av kritiker har han kallats för ”en poesins hjärtstartare”.

 

Caspar Erics poesi översattes för första gången till svenska av författaren och översättaren Johanne Lykke Holm, och tolkades på Poesifestivalens scen av Nina Zanjani, skådespelerska som känns igen från många svenska långfilmer och som under våren 2018 spelar Eliza i My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern.

Caspar Erics framträdande var kraftfullt och engagerande och mottogs varmt av en stor publik. 10TAL tror och hoppas att Caspar Eric på Stockholms Internationella Poesifestival 2017 bidrog till att fortsätta uppehålla en nyfikenhet och ett intresse för ung, dansk litteratur i Sverige.

Foto: Jonathan Brott

_

 

Stockholms Internationella Poesifestival 2018 arrangeras i slutet av november med tema ”Många vägar hem”. Läs mer om 10TAL och Stockholms Internationella Poesifestival på 10tal.se

 

Stockholms Internationella Poesifestival 2017 tackar för stöd och samarbete

Nobelmuseum, Scandic Malmen

Kulturrådet, Stockholms läns landsting, Stockholm stad, ABF Stockholm, LTI Korea, Goethe–Institut Schweden, Sveriges ambassad i Pretoria, Svensk-danska kulturfonden, H:Ström – Text & Kultur AB, Flemish Literature Fund, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, Letterstedtska föreningen,  Danska Ambassaden, Rámus förlag, Gyldendal, Botkyrka kommun, Embassy of Canada to Sweden

Beviljat belopp från Svensk-danska Kulturfonden

10 000 kr