Dansk Dans i Stockholm

Under hösten 2016 arrangerades ett antal olika dansprojekt med en dansk anknytning med stöd av Stiftelsen Svensk-danska kulturfonden och Fondet för Dansk-Svensk Samarbedje.

 

Den 14 oktober hölls introduktion och första repetition av August Bournville-baletten på Kungliga Operan: Ponte Molle och BILL för 310 elever och lärare från Stockholms Estetiska Gymnasium, Viktor Rydberg Gymnasium, Södra Latins Gymnasium, Kungliga Svenska Balettskolan, Kulturama Gymnasium Hammarby Sjöstad, BASE23, Fryshuset Danscenter och Balettakademin. Baletten av August Bournonville återskapades av koreograferna Frank Andersen och Dinna Björn som utgått från Bournonvilles 150 år gamla anteckningar. Något så världsunikt som en helt ny bournonvillebalett har därmed utformats.

 

Det arrangerades även en introduktion till Bournovilles mimiska balett för yngre danselever med Dinna Björn och Frank Andersen på BASE23 den 9 november.

 

Projektet var uppskattat och flera recensioner lämnades av skolelever:

”Jag var och såg balettrepetitionen i fredags och tyckte det var jätteintressant! Jag älskar dans men har aldrig tidigare haft tillfälle att besöka Kungliga operan så bara det var en stor upplevelse för mig.”

”Jätteroligt! Det var som i verkligheten fast det var dans. Duktiga dansare och bra orkester!”

”Jag tycker att general repetitionen var helt fantastisk! Dansarna älskade verkligen det dom gjorde och dom levde sig in i musiken. De är bra förebilder och riktiga kämpar. Musiken var jättevacker och dirigenten duktig! Klassisk musik kan man verkligen aldrig tröttna på! Tänk vilken underbar värld dans och musikvärlden är! Alla rörelser var verkligen genomarbetade och armarna leddes försiktigt och mjukt igenom luften. Underbar föreställning!”